Basic

Sidomenyer som används mest:
- Media: Bilder.
- Sidor: Alla sidor som finns på webbsidan.
- Inlägg: Projekt sidor är skapade som inlägg.
- Utseende → Menyer: Detta styr huvudmeny och footer
Sidor som används sällan:
- Inställningar → Allmänt: Här kan man ändra på webbplatsens namn och slogan (dessa syns när man delar sidan via länk).
Sidor

Alla sidor (startsida, inlägg) är bygg med samma bas.
- Titel – Sidans titel som visas uppe på browser fliken och url:en. Denna text syns inte på den publicerade sidan.
- Sidorna har olika fält med olika innehåll. Det är viktigt att varje sida inte raderas, utan publiceras privat när sidan inte används. Om sidan raderas så försvinner de uppsatta fälten. Här kontrollerar man om sidan ska synas på webben. Man kan ändra på sidan och förhandsgranska innan man publicerar sidan. I samma ruta kan man ställa in publiceringsdatum. Det är viktigt för inlägg (projekt) att det är datumet för när projektet blev klart.
- (Projekt) Kategori ska alltid väljas för projekt.
- (Projekt) Utvald bild rekommenderas till alla sidor. Det är denna bild som syns när man delar länken. Det är viktigt att alla sidor har en utvald bild, speciellt inlägg då arkivsidan visar just den utvalda bilden.
- (Projekt) Utdrag är viktig när man delar länken till sidan och till sökmotorer. Då får man en introduktion till vad sidan innehåller.
Att radera en sida, inlägg, media eller kategori
Var medveten om att när du raderar en sida eller ett inlägg som är länkad på en annan sida eller ett annat inlägg kommer länken att bli ’trasig’, och besökare kommer inte att kunna komma åt sidan, inlägget, median eller kategorin. Innan du raderar något innehåll, se till att du har granskat alla avsnitt där sidor, inlägg, media och kategorier är länkade. Detta inkluderar Huvudmeny, Footermeny, bilder på alla sidor och projekt sidor, projekt sidor som är kopplade till andra projekt sidor.
Tips och tricks
Redigera innehåll på en bärbar dator eller stationär dator. Skriv all text i ett separat dokument och spara den på din lokala dator. När du kopierar text in till WordPress använd följande tangentbordsgenvägar:
På en pc, använd Ctrl + Shift + V istället för Ctrl + V för att klistra in ren text utan formatering. Formatera sedan texten direkt i wordpress fältet.
På en Mac, använd Command + Shift + V istället för Command + V för samma syfte.
Använd standard Ctrl + C eller Command + C när du kopierar text.
Använd Shift + Enter för en kortare radbrytning.
När du laddar upp bilder, följ dessa riktlinjer: Godkända format är JPEG, JPG och PNG. Använd PNG för logotyper med transparenta bakgrunder och för alla andra bilder föredras JPEG eller JPG. Se till att bildfilens storlek inte överstiger 1 MB.
WYSIWYG


I avsnittet för WYSIWYG-redigerare uppmuntrar vi användningen av fet text, punktlista, numrerad lista och länkar. Temat är inte designad förandra formateringsalternativ. Vi rekommenderar att använda minimal textformatering. Styckeavståndet mellan text ser väldigt stor ut i redigeringsfältet men är väldigt minimal på webbsidan. För normalt styckeavstånd mellan stycken, tryck Retur 2 gånger.
Länkar

Länkar måste ha flera fält för att skapa en komplett knapp eller länk.
URL: Välj sidan under detta fält om länken ska gå till en sida på denna webbplats. Klistra annars in en länk till sidan den ska leda till.
Länktext: Vad som står på knappen.
Öppna länk i ny flik: Se till att markera den här rutan om länken leder till en sida utanför denna webbplats. Markera inte om det är på denna webbplats.

För länkar i text (wysiwyg redigeringsfältet) klicka på kugghjulet för att komma till samma Länk redigeringsfält
Hur man redigerar/lägger till/ta bort navigationslänkar
Navigera till Menyer: För att redigera huvudnavigeringen (Huvudmeny) eller sidfoten (Footermeny), dra musen över ”Utseende” och klicka på ”Menyer” i vänster sidofält.
Välj navigeringen att redigera: I fältet ”Välj en meny att redigera” väljer du den menyn du vill redigera.

För Huvudmeny:
- Lägg till länkar från vänster sidofält. Markera de länkar du vill lägga till och klicka på knappen ”Lägg till i menyn”.
- Klicka på pilen bredvid sidlänken för att utöka den. Här kan du ändra länktexten och ta bort länken.
- Se till att inga länkar är underval. Detta funktionaliteten är inte inkluderad i temat. Flytta ut undervalet genom att dra ut länken till samma linje som andra länkar.


För Footermeny: Sidfoten har fler fält än huvudmeny.
- Social media länkar kan man lägga in från sidofältet “Lägg till menyval”. Tryck på “Anpassade länkar”, skriv in rätt url (den enklaste sättet är att gå till rätt sida och kopiera url:en från din webbläsare). Sedan skriver du till länk texten (den texten som syns i footermeny).
- Ändra inget i “Menyinställningar”
- Footer
- Företagsnamn är texten som står efter copyright symbolen och år. Året och copyright symbolen skrivs ut automatiskt.
- Address text är adressen till er kontor. Högst 2 rader text.
- Google maps länken för kontoret. För att byta denna länk gå till google maps, sök till rätt address och tryck på share. Den länken ska generellt vara kortare än den länken du hittar i din webbläsare. T.ex: https://maps.app.goo.gl/99BAhzjz6Yb9afLj8
Dela sidor på webben

När man delar en länk brukar plattformen man är på dela en bild och beskrivning av sidan. För sidor: Du redigerar texten genom att gå in till Inställningar → Allmänt. Redigera Webbplatsrubrik och Slogan. För att byta bild, måste man gå in på ftp servern och byt ut metadata bilden. Du hittar filen genom att gå in till /www/wp-content/themes/olge/assets/metaImage.jpg. Rekommenderad storlek är 1200×628.
För inlägg/projekt: Hitta projektsidan på inläggssidan i wordpress. Ändra bild genom att byta bild på “utvald bild”. Ändra text genom att redigera “titel” och “utdrag”
Skapa ett nytt projekt
Navigera till inlägg i wordpress. När du ser listan med inlägg, tryck på “Lägg till nytt inlägg” högst upp på sidan.

Checklista
- Se till att skriva en tydlig och kort titel. Denna text skrivs ut som sökväg, längs upp på projektsidan.
- När du har lagt till en titel kommer en URL automatiskt genereras från titeln. Se till att URL:en (fältet direkt under titeln) är kort, tydlig och ”ren”. Reglerna för att hålla URL:en ren är inga mellanslag, inga å, ä, ö, inga stora bokstäver, och inga symboler förutom – och _.
- Lägg till en kategori i det högra fältet. Återanvänd gärna kategorier. När webbsidan har fler än 30-40 projekt är det bra att omstrukturera webbplatsen så att allt kan sorteras med kategorier istället.
- Ange en utvald bild; detta är viktigt när du delar projektet på sociala medier. Den utvalda bilden bör helst vara samma bild som används först på sidan.
- Skriv ett kort utdrag; detta är viktigt när du delar projektet på sociala medier. Max 140 tecken. Om texten blir längre kommer den att klippas. Se sektion “Dela sidor på webben”
- Efter publicering, se till att datumet är det datum då projektet blev klart.
Se till att trycka på “Spara utkast” om sidan är inte redo att publiceras.
Projekt


- Projektinformation: Se till att första sektionen av varje projekt är enhetliga.Till exempel, inga rader bör sluta med punkt, och området i kvadratmeter bör skrivas med upphöjt 2, ”m²” och inte ”m2”. Kopiera upphöjt 2:a från detta dokument eller annat dokument. Fält som inte fyllts i kommer inte att synas förutom kategori. Fritext fältet måste börja med en titel och kolon (”:”). Alla andra rader tar titlar innan texten, t.ex: ”Projektnamn: ”.
- Startbild: Kontrollera att filformatet är JPG och att storleken inte överstiger 1 MB. Använd endast bilder i liggande format. Exemplet ovan visar en bild med dimensionerna 1177×510 pixlar och en filstorlek på 500 KB.
- Citat: Storskalig text efter bild och projektinformation. Max 150 tecken.
- Textkolumner: Se till att texten i fälten är ren text. För att skapa mindre rubriker, markera texten och använd ”B” (bold)-knappen i fältet. Använd endast ”B” för rubriker och undvik att använda det för att göra texten fet i stycken. Se sektion WYSIWYG.
- Bildkarusell är en karusell som visas horisontellt. Karusellen bläddrar automatiskt och har navigationsknappar.
- Galleri är ett vertikalt galleri där alla bilder staplas och visas efter varandra. För att lägga till bildtext; tryck på bilden och fyll i rutan som heter bildtext.
- Fler projekt kan användas när specifika relaterade projekt ska visas. Om inga projekt väljs kommer de tre projekt som publicerades innan detta projekt automatiskt att visas.
Redigera existerande sidor
Fälten som är fyllda med bilder och text kan redigeras. Vilka fält och vad de står för kan du hitta längre ned på sidan.
Ta bort sidor
Om sidan inte ska vara live, se till att publicera sidan som privat eller som utkast. Om sidan raderas kommer fälten också att försvinna. Om man tar bort sidan från huvudmenyn men låter sidan vara publicerad kan användare med länk fortfarande komma åt sidan.
Startsida

Galleri
- Bild: Rekommenderad storlek: 1500×1000 och mindre än 1 MB.
- Mobilbild: Kan vara samma bild som ovan. Bilden behöver inte vara i stående format. Det viktiga är att motivet är i mitten.
- Bildtext: Namn på verket. Rekommenderat 2-3 ord. Testa längden på mobil.
- Länk: Sidan som öppnas när man klickar på bilden.
Om oss

- Text: Se till att texten inte är längre än bilden.
- Bild: Bildstorleken i exemplet är 1706×2560 och 300 KB.
- Kultur: Kultur är återkommande sektioner där konstverk eller kultur kan synas.
- Titel: Titel på verket
- Konstnär: eller fotograf. Kan användas som mindre titel.
- Beskrivning: eller paragraph.
- Bild: Bild på verket. Se till att filen är mindre än 500KB.
Kontakt

- Titel
- Text
- Kontaktperson: Repeterande fält. För att lägga till en rad, scrolla längst ned till sektionens slut och tryck på ’Lägg till person’. För att radera rader, dra musen över den gråa rutan till höger.
- Bild: Se till att bilderna är lika stora och mindre än 500 KB. Bilderna som används i exemplet är 560×700 och runt 200 KB.
- Text: Håll texten i samma textformat. Till exempel, namn, tel, email. För att skapa en länk i texten, markera texten och tryck på ”kedjan” i textfältets menyn.
Social club

- Titel
- Text
- Knapp: Se sektionen “Länk”
- Bildkarusell: Är en karusell som visas horisontellt. Karusellen bläddrar automatiskt och har navigationsknappar.
Projekt/Arkivsida

- Projekt: Checkboxen ska alltid vara i bockad.
- Göm Projekt: Alla sidor som är publicerade och publika kommer synas på arkivsidan. Om man vill att projektet inte ska synas på arkivsidan men fortfarande vara publicerad för de som har länken. OBS! Projektet kommer dock vara synligt under de 3 projekten som publiceras efter det gömda projektet.”